Waarom kinderen het meest ontwikkeld zijn

kinderen-meest-ontwikkeld

Dit weekend kwam ons kleine nichtje bij ons logeren. Groot feest natuurlijk en we hebben veel leuke dingen gedaan, zoals naar de kinderboerderij. Het is mooi om te zien hoe ze vol verwondering naar alles kijkt: ‘Oooh, wauw!’. Ze is zichtbaar blij, dankbaar en zo puur. Het laat mij beseffen dat kinderen het meest ontwikkeld zijn. Wat ik daarmee bedoel?

Wie is je pure ‘ik’

Herken je het gevoel jezelf niet goed genoeg te vinden, ervaar je belemmerende gedachten, angst of leg je de lat voor jezelf misschien (te) hoog? Deze gevoelens en gedachten maken wie je nu bent. Maar is dat wel je ware ‘ik’? Ik durf te stellen van niet. We hebben namelijk door allerlei invloeden zoals opvoeding, vrienden, de maatschappij en gebeurtenissen zogeheten wikkels om onze pure ik gevormd. Dit kunnen wikkels zijn van angst, onzekerheid, bescheidenheid, perfectionisme, etc. Deze wikkels bepalen hoe we naar de wereld, anderen en vooral onszelf kijken, waardoor we ‘vergeten’ wie we écht als persoon zijn.

De wikkels zijn vaak onbewust om ons heen gevormd. Ze werken als een soort overlevingsmechanisme om je te ‘beschermen’, waardoor je ongemerkt erin gaat geloven dat je werkelijk zo bent of dat het je karakter is. Totdat het je in de weg gaat staan… De wikkels kunnen er namelijk voor zorgen dat jij niet goed in je vel zit, je vastloopt in je eigen gedachten of dat je niet de dromen vervult waar je diep van binnen wel naar verlangt.

Kinderen kennen geen wikkels

Kinderen, of liever gezegd baby’s, hebben deze wikkels niet. Als pure mensen met een eigen intuïtie komen ze te wereld. Heel lang kunnen ze dit helaas niet vasthouden, want door allerlei invloeden, meningen, dogma’s en oordelen worden de wikkels ‘vanzelf’ gevormd. Als volwassenen hebben we hier dus grote invloed op en daarom was ik er dit weekend ook bewust mee bezig. Zo ging ik mee in haar ritme, accepteerde ik haar ‘nee’ als ze iets niet wilde doen, deelde ik haar verwondering voor de kleine dingen en liet ik haar in vrijheid ontdekken.

Wat kunnen we hier als volwassenen van leren? Dat ook wij ons kunnen ont-wikkelen! Door je bewust te worden welke wikkels jij om je eigen ‘ik’ hebt en door ze te gaan herkennen, kan je er ook voor kiezen om ze los te gaan laten. Door met een spiegel naar jezelf te durven kijken, kan je dit proces van bewustwording starten.

Start je eigen proces van ont-wikkelen

In een spiegel en écht naar jezelf durven kijken is lastig, eng en confronterend. Ik kan het uit eigen ervaring zeggen. Maar je eigen wikkels herkennen en dan vervolgens ervoor kiezen dat je het anders gaat doen, geeft een bevrijdend gevoel. Letterlijk kan ik wel stellen. Het geeft kracht, energie en moed in het maken van keuzes en om te genieten in het nu.

Wil jij deze spiegel ook graag ervaren en je bewust worden van je eigen wikkels? Maak met mij een blumm wandeling in de natuur en start je eigen proces van ont-wikkelen. Op deze pagina vind je alle informatie over een wandelcoaching.

Maartje

Leeft met aandacht voor persoonlijke groei, gaat veel de natuur in, heeft haar eigen moestuin en houdt haar gedachten in het nu.

MEER INSPIRATIE

DEEL JE GEDACHTEN