DIY: Zelfgemaakte kast van OSB hout

Zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam

In ons vorige huis maakte Arjan een zelfgemaakte kast van OSB hout voor in mijn werkkamer. Stiekem heb ik best veel spullen voor DIY en administratie wat ik niet mooi vind om in het zicht te hebben. Ik kocht bij de IKEA handige opbergbakken en met deze maten in zijn achterhoofd, ontwierp Arjan deze mooie kast! Het is een kast die niet heel moeilijk te maken is, zeker niet met de handige werkbeschrijving hieronder!

DIY-zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam-01

Helaas paste de kast niet door het trappengat in ons nieuwe huis en staat hij nu in de schuur als werkbank voor Arjan. Toch wil ik deze leuke DIY alsnog graag met je delen! En ik gok dat Arjan wel weer iets nieuws bedenkt voor in mijn nieuwe werkkamer… :-)

DIY-zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam

Stap 1: Voorboren gaten (6mm)
Begin met voorboren van de gaten voor de deuvels. Dit doe je op 3 plekken per verbinding die je gaat maken op de zijplaten. De gaten boor je 1,3 cm diep. Het makkelijkste is, om er zeker van te zijn dat je niet door de plaat heen boort, om tape op de boor te plakken bij 1,3 cm. Zo kan je zien hoe diep je boort.

DIY-zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam

DIY-zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam

De kopse kanten van de bovenkant, onderkant, middenplaat en legplanken boor je 3,7 cm diep, om de verbinding te maken met de zijplaten. Ook hier de tip om een stukje tape op de boor te plakken (zie detail 1+ 2). Alleen in de middenplaat boor je de gaten door, omdat je de verbinding met de legplanken moet maken (zie detail 3 + 4). De boven en onderkant ga je in het midden inboren op 1,3 cm om de verbinding met de middenplaat te maken (zie detail 5).

DIY-zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam

DIY-zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam

Stap 2: Deuvels plaatsen en lijmen
Vul de gaten van de zijkanten met houtlijm en druk hier de deuvels stevig in. Laat deze eerst drogen voor een goede verbinding. Vervolgens vul je de gaten in de kopse kant van de bovenkant, onderkant en legplanken met houtlijm. Smeer vervolgens op de kopse kanten van alle legplanken + de onder- en bovenkant houtlijm voor een goede stevigheid.

Stap 3: In elkaar zetten van de kastdelen
Nu komt het leukste gedeelte: de kast in elkaar zetten. Plaats alle delen in elkaar en druk het geheel stevig aan. Vervolgens trek je om de totale omtrek van de kast een sjorband, om de verbinding goed op elkaar aan te laten sluiten. Bescherm de hoeken wel met karton o.i.d., anders breekt dit misschien kapot. Dit doe je vervolgens ook in de breedte van de kast en in het middenstuk. Trek het geheel goed aan en controleer of alle verbindingen kloppen. Voor de legplanken kan je op de gewenste hoogte plankdragers gebruiken. Laat de kast een volle dag drogen zodat de lijm goed is uitgehard en je kast is klaar voor gebruik!

DIY-zelfgemaakte-kast-woonguide-maartje-van-suijdam
Veel DIY-plezier met het maken van deze zelfgemaakte kast! Mocht je vragen hebben, laat gerust hieronder een reactie achter.

Foto’s: blumm – Maartje van Suijdam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Maartje

Leeft met aandacht voor persoonlijke groei, gaat veel de natuur in, heeft haar eigen moestuin en houdt haar gedachten in het nu.

MEER INSPIRATIE

1 reactie

  1. Beantwoorden

    Lyla

    8 april 2020

    Hoi! Waar heb je de deuvels van 6*50mm vandaan? Ik kan deze nergens vinden

DEEL JE GEDACHTEN