Bang om te falen voor jezelf

bang om te falen voor jezelf blumm maartje van suijdam

In 2012 besloot ik mijn baan op te zeggen om te gaan reizen door Australië. Na mijn reis zou ik wel zien wat ik precies ging doen voor werk, maar zeker was dat ik een blog wilde starten. Tijdens mijn reis had ik een heel plan bedacht over het concept, de invulling en mooie dromen over als de blog groot zou worden.

Na mijn reis begon ik de plannen uit te werken en wat maanden later was mijn interieurblog live! Ik ging hard aan de slag om blogs te schrijven met iedere dag een artikel online…What was I thinking… Het kabbelde zo voort. De bezoekersaantallen begonnen te stijgen en ik kreeg aardig wat volgers op social media. Ik deed mee met blog wedstrijden, wat een aantal leuke masterclasses opleverde en ik mocht zelfs een paar kleine samenwerkingen doen met bedrijven.

Ik durfde niet

Toch bleef het ergens steken. Ik wist in mijn hoofd dat ik stappen moest nemen en meer tijd aan de blog moest besteden, om meer richting die mooie dromen te komen. Maar de acties bleven uit. Waarom zou je denken? Nou, ik durfde het niet…

Ik durfde het niet! Dan heb je een droom en durf je het niet… Ik heb er lange tijd mee geworsteld maar eigenlijk wist ik al wel waar het aan lag. Ik was bang om te falen. Bang voor ‘Wat als het nou niet lukt. Dan heb ik mijn droom niet waargemaakt!’. Dus niet bang om te falen voor de buitenwereld, maar voor mijzelf. Door alle plannen en ideeën vooraf op papier had ik het zoiets groots gemaakt in mijn hoofd. Ik staarde mij blind op een eindresultaat waarvan ik niet eens wist of die er zou komen, en dat was eng.

bang om te falen voor jezelf blumm maartje van suijdam

Mijn eerste reactie – en die zullen misschien meer mensen herkennen – was dat ik het door die angst maar uit de weg ging. Het maken van blogs werd steeds minder. Af en toe schreef ik een blog over ons huis of over een leuke hotspot. Op Pinterest liepen een aantal foto’s zo goed dat ze door een grote Australische blog werden opgepikt. Hier was ik echt wel heel trots op, maar toch gaf het mij niet de energie om door te pakken.

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

Terwijl ik de blog liet verslonzen, want ja zo voelde het wel, kwamen deze gevoelens vaak naar voren tijdens mijn lessen bij de paarden. Een veel gezegde uitspraak was: ‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg’. Dit heeft mij aan het denken gezet waar deze gevoelens van falen vandaan komen, en dat antwoord kwam al snel: zelfvertrouwen.

Bij nieuwe dingen, zelfs waar ik van droom en naar verlang, mis ik van nature het zelfvertrouwen om er vol voor te gaan. Dan kunnen nog zoveel mensen tegen mij zeggen dat ik het kan of dat iets goed is, maar als ik het van binnen niet voel dan blokkeer ik. In plaats van dat ik droom en loslaat, blijf ik in het willen zitten. En dat willen zorgt bij mij niet voor een drive, maar juist voor een blokkade.

Leven vanuit je hart

De afgelopen twee jaar heb ik veel stappen gezet van groei en zelfontwikkeling, waardoor ook mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Ik leef meer vanuit mijn eigen kracht, waardoor ik ook meer kan handelen vanuit mijn hart. Dat is een groot verschil, want waar voorheen mijn gevoelens en gedachten door mijn hoofd werden gestuurd, is dat nu vanuit mijn hart.

Heel eerlijk? Nu met blumm is falen voor mijzelf nog steeds wel een dingetje. Maar nu ben ik mij ervan bewust dat dit mijn ego is, gestuurd vanuit mijn hoofd. Van binnen voel en weet ik dat de stappen die ik maak met blumm, de juiste zijn. Ik geniet dat ik het durf om mijn gedachten met je te delen. Dat ik kan laten zien hoe ik bewust in het leven sta en dan groeit mijn droom vanzelf verder. Zonder doelen of vastgestelde plannen, maar vanuit mijn eigen gevoel wat goed voelt.

Herken jij de angst om te falen voor jezelf of staat zelfvertrouwen jou soms ook in de weg? Misschien wil je jouw verhaal delen in een reactie? Zo kunnen we van elkaar leren. Tip: wil je graag meer bewust zijn van je eigen gedachten? Ga mee met een blumm wandeling en ervaar hoe het is om meer in verbinding te staan met jezelf.

De foto’s maakte ik vorig weekend tijdens zonsopkomst. Het weidse uitzicht over de sloot vind ik een mooie metafoor van dromen, loslaten en zien waar je uitkomt.

Maartje

Leeft met aandacht voor persoonlijke groei, gaat veel de natuur in, heeft haar eigen moestuin en houdt haar gedachten in het nu.

MEER INSPIRATIE

DEEL JE GEDACHTEN