Alleen op reis gaan, hoe doe je dat?

alleen-op-reis-tips-hoe-doe-je-dat-blumm

In september 2012 stapte ik alleen op het vliegtuig om vier maanden te gaan backpacken in Australië. Een droom die uitkwam en nu terugkijkend op de reis, ben ik heel blij dat ik juist alleen op reis ben gegaan. Natuurlijk gingen daar veel twijfels en buikpijn aan vooraf, maar dit was het allemaal waard! Graag deel ik je mijn ervaring hoe ik besloot om alleen op reis te gaan én geef ik je een aantal tips.

Mijn gevoel zei: ‘dit is HET moment!’

Ik zat in een situatie die vroeg om verandering. Ik woonde weer thuis doordat mijn vriend en ik uit elkaar waren en op mijn werk voelde ik mij niet op mijn plek. Ik was toe aan een nieuwe start. Al jaren ging deze droom door mijn hoofd, maar nu wist ik het zeker: ik wilde Australië ontdekken, zien, proeven en ervaren. Mijn gevoel zei: ‘dit is HET moment’ en dus durfde ik eindelijk hardop te zeggen dat ik voor vier maanden naar Australië wilde gaan.

En dan krijg je de periodes van enorm veel zin, kriebels in je buik, zenuwen en twijfels… Alles voelde ik door elkaar heen. In de jaren daarvoor had ik mijzelf op meerdere fronten goed leren kennen. Ik wist steeds beter hoe ik in elkaar stak, wat ik wel/niet prettig vond en dat ik op mijzelf mocht vertrouwen. Waarom bleven dan de gedachten komen of ik dit allemaal wel kon, alleen op reis gaan?

Ondertussen werd mijn liefdesverdriet weer omgezet in verliefdheid en kwamen mijn vriend en ik weer bij elkaar. Enorm gelukkig, maar daarmee ook veel twijfels en ik stond zelfs niet meer achter mijn beslissing om op reis te gaan. Stiekem vond ik dit ook interessant, want waarom had ik dit gevoel? En waar werd ik op dat moment echt gelukkig van? Dit wist ik heel goed en zoals ik in mijn dagboek schreef: “Je bewust zijn hoe fijn het is om te leven en de keuzes in eigen hand te hebben, om gelukkig te zijn”. En dus ging de knop om en boekte ik een ticket naar Australië!

alleen-op-reis-tips-australie-blumm

Voorbereidingen

Nadat ik dus écht het besluit had genomen dat ik zou gaan backpacken in Australië, konden de voorbereidingen beginnen. Dit doet een ieder op z’n eigen manier, en waar ik wel altijd het regel-typje was, wilde ik het deze reis juist wat meer proberen los te laten. Australië staat erom bekend relaxt te zijn, no worries, dus dat wilde ik ook volledig ervaren.

Vooraf regelde ik het noodzakelijke, dat wil zeggen: mijn retourticket, visum, een pas voor de Greyhound en een hostel voor de eerste twee nachten. Ook kocht ik de Lonely Planet gericht op de Oostkust van Australië, waar ik enorm veel aan heb gehad. Verder leende ik een backpack en kocht ik wat spulletjes die het aangenaam maken in de natuur en om te slapen in een hostel (lees: een lakenzak zodat je altijd het gevoel hebt in je ‘eigen’ bed te slapen en de nodige verzorgingsproducten zoals DEET, diarreeremmers e.d.).

Verder had ik niets gepland in deze vier maanden, behalve dat ik onderweg familie ging opzoeken. Maar echt data plannen of hoeveel nachten waar zijn, heb ik vooraf niet gedaan. Door dit los te laten, ga je met een open blik je reis in en sta je open voor nieuwe dingen, contacten en plannen. Zoals backpacken is bedoeld!

alleen-op-reis-tips-hoe-doe-je-dat-blumm

De eerste dagen

De dagen voor vertrek en het afscheid op Schiphol vond ik zwaar. Ik was enorm zenuwachtig en toen ik in het vliegtuig zat, voelde ik heel veel twijfels. Het is ook enorm spannend en eng om helemaal alleen naar de andere kant van de wereld te reizen, en dus liet ik deze twijfels en gevoelens toe. Na een reis van 30 uur kwam ik aan op het vliegveld van Cairns. Na een aantal vragen bij de douane mocht ik gelijk doorlopen naar de exit en stond ik niet veel later voor mijn eerste hostel. Vanaf het moment dat ik naar de zee liep, voelde ik een soort rust over mij heen komen. Ik zag de mensen genieten in het park, aan het sporten of longboarden, en zelf voelde ik een scheut van geluk door mijn lijf. Het gevoel wat dit land mij direct al gaf, maakte dat ik zeker wist dat ik de juiste beslissing had genomen.

In de dagen daarna voelde ik nog wel twijfels, maar ik begon ook te wennen. Aan het land, de nieuwe leefstijl en het opdoen van nieuwe contacten. Als je hiervoor de tijd neemt dan verdwijnen deze gevoelens vanzelf. En natuurlijk kan je een terugval of dip hebben, die heb ik ook zeker gehad, maar dat weegt niet op tegen de mooie dingen die je mee maakt. En alleen reizen biedt ook veel voordelen! Je kunt je eigen plan trekken en je hoeft met niemand rekening te houden. Wil je graag doorreizen, dan pak je je tas en kan je gaan, zonder dat je hoeft te overleggen of moet aanpassen aan iemand anders z’n wensen. En daarbij doe je ook vaak sneller nieuwe contacten op in hostels, waardoor je nooit echt alleen hoeft te zijn. Die keuze maak je zelf; trek je je eigen plan of zoek je aansluiting bij andere backpackers.

Tip: Voor deze blog lees ik in mijn dagboek en wat is het leuk om mijn gedachten van toen terug te lezen. Een aanrader dus om een dagboek bij te houden, dit is zo waardevol voor later!

alleen-op-reis-tips-australie-blumm
Als mijn reis nu ter sprake komt, hoor ik vaak: ‘Wat gaaf dat je dit hebt gedurfd’ of ‘Dit wilde ik ook altijd eens doen’. Ik geloof dat alleen op reis gaan, het grootste cadeau is wat je jezelf ooit kunt geven. Je verlegt daarmee grenzen, je leert jezelf écht kennen en je haalt er lessen uit die je de rest van je leven meeneemt. Ik wilde later geen spijt hebben dat ik niet de kans heb gepakt, om deze droom waar te maken. Ik kan het je alleen maar aanraden, mocht je op dit moment twijfelen om alleen op reis te gaan. Het is een geweldige ervaring die je niet wilt missen! Do it! En…no worries :)

Mocht je vragen hebben of tips willen, laat dan gerust een reactie achter. Ik help je graag om je droom waar te maken!

Bewaren

Maartje

Leeft met aandacht voor persoonlijke groei, gaat veel de natuur in, heeft haar eigen moestuin en houdt haar gedachten in het nu.

MEER INSPIRATIE

2 reacties

 1. Beantwoorden

  Ria van Megen

  11 september 2018

  Wat is je site al ver gevorderd! Wat een creatieve ideeën heb je. Ze inspireren mij om verder te gaan op de weg die ik ben ingeslagen.
  Veel succes met alles wat je onderneemt.

  • Beantwoorden

   Maartje

   11 september 2018

   Wat leuk om te horen Ria, dank je wel! Ik ben benieuwd naar de weg die je bent ingeslagen…
   Groetjes Maartje

DEEL JE GEDACHTEN